söndag 22 maj 2011

Tärningsspel för de minsta

Att turas om och vänta på sin tur är svårt, men man kan träna det på ett roligt sätt när man spelar spel. Här kommer ett förslag på ett tärningsspel som även de yngsta barnen kan spela. 

Spelplan består av prickar i två färger – röda och vita (till exempel). Det finns två tärningar (trätärningar som man kan måla själv finns att köpa på hobbybutiker, till exempel Panduro): den ena har markeringar från ett till tre (upp till tre räcker gott och väl för de minsta barnen) och den andra är en färgtärning med röda och vita prickar (eller andra färger, det beror på vilka färger man väljer att ha på spelplanet). Man väljer tärningen beroende på vilken variant av spelet man vill spela. Den men färgtärningen är enklare. 

Reglerna är enkla: man slår tärningen och flyttar sedan sin pjäs (till exempel en knapp eller en sten) det antal steg som tärningen visar. Spelar man men en färgtärning flyttar man sin pjäs på nästa röda eller vita prick. Den som kommer i mål först vinner. 

Man kan utveckla spelet genom att bestämma att något särskilt händer när man hamnar till exempel på en röd prick: man kan dra fram ett sångkort ur sångpåse och sjunga, ta fram ett djur ur en påse och låta som det djuret, hitta på uppdrag åt varandra (hämta något gult eller hoppa jämfota) eller varför inte ta en bil/legobit/kaplastav/kort och när spelet är slut räkna hur många bilar man har samlat ihop.

Man kan enkelt rita ett spelplan själv, men annars hittar ni ett här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar