söndag 11 september 2011

Natur och teknik i förskolan

För ett par veckor sedan hade vi en kompetensutvecklingsdag, som bland annat hade fokus på natur och teknik i förskolan. Vi hade flera workshops och fick några bra tips som jag gärna vill dela med mig. 

Tekniktillsammans finns det flera häften med aktiviteter och handledningar till olika arbetsområde inom teknik både för förskolebarn och elever. Häftena hittar ni under fliken ”Arbetsområden”, och det går att ladda hem dem som pdf-fil.


Skogen i skolan hittar ni många övningar som går att göra med förskolebarnen (gå in på övningar och välj område och ålder). Där hittar ni även mycket fakta om olika träd och djur.




Nationellt ResursCentrum för Fysik ger lärare möjlighet till fortbildning och hjälper till att se fysik i vardagen, till exempel på lekplatsen. På deras hemsida hittar ni även många experiment, till exempel Experimentför soliga dagar.

Till slut vill jag tipsa om några bra böcker som jag hittade på Lidl (av alla ställen). Böckerna ingår i serie ”Kul och klurigt!” och författare är Ruth Gelersen och Ulrich Velte. Experiment i böckerna är anpassade för just barn i förskoleålder. Förutom de tre böckerna på bilden (Att flyga, Färger och Natur) finns det även böcker med experiment kring andra tema (t ex luft och vatten), men på internatbokhandel kunde jag tyvärr hitta dem bara på tyska. Ni kanske har mer tur.